איטום פירים ומאגרים

פירים, בורות ניקוז ומאגרים בבנייה הרוויה הם אלמנטים המחייבים טיפול ייחודי בשל העובדה שהם במגע מתמיד עם המים, או לחלופין עלולים להיות חשופים למים מסיבות שונות: כגון עליית מפלס מי התהום, מים גשמים המחלחלים דרך חתך הקרקע ועוד. סאל אוביטקס הנדסה מתמחה בתכנון וביצוע מערכת איטום באלמנטים השרויים במגע מתמיד עם מים. ההמלצה על שימוש באיטום הקריסטלי נובע ממספר גורמים – מדובר במערכת איטום חזקה ועמידה בתנאי קיצון, לחץ הידרוסטטי וסביבה אגרסיבית.

תחומי פעילות

חומרי האיטום הגבישי הינם מוצרים ירוקים המיוצרים מחומרים אורגנים, ידידותיים לסביבה, אינם מזיקים לבריאות ואף מומלצים ומאושרים על ידי מוסדות שונים ברחבי העולם כולל NSF לאיטום של מאגרי שתייה, בריכות שחיה, מתקני טיהור שפכים מתקני התפלת מים וכדומה.

תחילה נבצע הפרדה בין אלמנטים בסיכון גבוה למגע עם מים לבין אלמנטים רווים במים, ככלל נאמר שבשני המקרים אנו מחויבים לתת תשומת לב מרבית על אופן הביצוע והתכנון של מערכת האיטום היות שאלמנטים אלו מסווגים לרמת סיכון גבוהה של חדירת מים.

פירים בבנייה הרוויה – אלמנטים בסיכון גבוה למגע של מים

פירי מעליות ומדרגות בבנייה הרוויה צומחים מיסודות המבנה ובמקרים רבים הפירים הם חלק מגרעין ההקשחה של המבנה. אלמנט הצומח מתחתית המבנה בא במגע ישיר עם הקרקע אשר עלולה להכיל מים מסיבות שונות – מי תהום, מי גשמים ועוד. אם מערכת האיטום כושלת המים מעבר לעובדה שהם מסוגלים לגרום לרטיבות ולהצפות הם מעמידים את האלמנט בפני סכנה של קורוזיה הגורמת לסדקים בבטון ובמקרים חמורים יותר להתרופפות של חלקי בטון המחלישים את תסבולת האלמנט לשאת עומסים שונים. באלמנטים אלו מערכת האיטום הקריסטלית מקבלת יתרון משמעותי על האלטרנטיבות השונות היות שהמערכת נשארת אקטיבית לאורך כל חיי הבטון ובכל מגע מחודש של מים עם האלמנט הקריסטלים “מתעוררים מחדש” והלכה למעשה סוגרים את המעברים בין חללי ונימי הבטון ובכך משפרים את יכולות הבטון ולא מאפשרים מעבר של מים ופגיעה במוטות הזיון.

שימושי מאגרי המים בבנייה רוויה:

מאגרים בבנייה הרוויה משמשים כיום לשני שימושים מרכזיים: אספקת מים לדיירי הבניין ולמערכות הכיבוי (ספרינקלרים) במצב חירום. מרבית המאגרים בבניה החדשה ממוקמים בתווך התת קרקעי ממגוון סיבות: חוסר מקום, נגישות רק לבני אדם מורשים ועוד. מיקומו של המאגר מתחת לקרקע ומהסיבה שהוא מאחסן בתוכו נוזל מצריך ממערכת האיטום לעמוד בקריטריונים הבאים:

  • מערכת סגורה – מתוך הצורך להגן על אלמנטים סמוכים מפני רטיבות, והצפה והן כדי לשמר את תכולתו
  • עמידות ממושכת – מאגרים מיועדים להחזיק שנים רבות וכל זאת נגד תנאים קיצוניים של לחץ הידרוסטטי גבוה, טמפ’ ועוד
  • עמידה נגד זיהומים – במאגר חייבת להיות הפרדה מלאה בן פנים לחוץ וזאת כדי להגן על תכולתו

איטום מאגרים היווה מאז ומעולם נדבך עיקרי בעלות הכוללת של בנייתן ועל כן נדרש תכנון מדויק וביצוע קפדני. מניסיוננו בביצוע מערכות איטום של עשרות ואולי אף מאות מאגרי מים אנו מיישמים במאגרים את מערכת האיטום קריסטלית אשר מסוגלת להתמודד בהצלחה נגד הקריטריונים שצוינו לעיל. מומלץ לבצע את היציקה כיציקה מונוליטית, קירות ורצפה יחד ללא הפסקת יציקה. כאשר יציקת הרצפה מתבצעת באופן נפרד מיציקת הקירות יש לטפל בהפסקות-יציקה המוכרים כנקודת תורפה וגם אז מומלץ לפחות את הקירות לבצע ביציקה אחת כדי לצמצם את מספר ההפסקות יציקה ככל הניתן. אז מדוע דווקא לבחור במערכת איטום קריסטלית? נסביר זאת דרך החלופות השונות איטום מאגרים בשיטות אחרות מבוצע בשכבות במגוון שיטות באמצעות חומרי זפת כאשר הרעיון המרכזי הוא ליצור מעין קליפה האוטמת את המאגר ומכאן החיסרון שלה כאשר הממברנה היא שכבה דקה של מ”מ ספורים שאינה חלק ממצע הבטון אשר חשופה לפגיעות מכאניות, שחיקה ובלאי טבעיים. לעומת זאת האיטום הקריסטלי מייצר מערכת חזקה היות שהיא חלק מהבטון עצמו וכן מערכת עמידה ואקטיבית לאורך זמן היות שהקריסטליזציה לא נפסקת ומתחדשת בכל נוכחות של מים בבטון. כפי שצוין גם בפסקת הפתיחה חומרי האיטום הגבישי הינם מוצרים ירוקים ולכן מותרים לשתייה.

הרווח בשימוש תוסף גבישי בבורות ניקוז ומאגרים

  • מערכת האיטום האקטיבית אוטמת את הבטון מבפנים בתוך שטח החתך ולא על ידי שכבה חיצונית כמו במערכות קונבנציונליות אחרות
  • היכולת לשלב כמה מערכות במקביל תוך מיצוי מקסימלי של כל אחת
  • מערכת איטום עמידה בלחץ הידרוסטטי גבוה כנדרש במאגרים
  • קיימות הבטון והגנה מפני קורוזיה, כלורידים, כימיקלים וחומצות כמתבקש בסביבה אגרסיבית של פירים ובורות ניקוז
  • יכולת אבחון והגדרת פתרון נכון וכדאי תוך צמצום עלויות

שלבי התכנון, הליווי והבקרה להצלחת איטום הפרויקט:

  • תכנון – ניתוח מעמיק של כל שלבי הפרויקט המתייחס לתכנון הקונסטרוקטיבי, תערובות הבטון, חיבורי אלמנטים, דוחות קרקע, קצב עבודות האתר וכו’.
  • ליווי הפרויקט – ליווי צמוד והתאמת מערכת האיטום לשינויים הנדרשים בשטח עד להגעה למערכת איטום שלמה ומלאה. שלב זה כולל פיקוח וליווי צמוד על ידי אנשי שטח מנוסים, מיומנים ובעלי ההכשרות המתאימות.
  • אחריות – לאחר סיום שלב הביצוע של האיטום, אנו נותנים תעודת אחריות תקפה ל-10 שנים!